Wilma Johansson har ridit på Stora Höga ridklubb i tre år.
Wilma Johansson har ridit på Stora Höga ridklubb i tre år. Bild: Frida Ekborg

Fler vill börja rida i pandemin

Fler vill börja rida och många vill rida mer. Det märker Stora Höga ridklubb som får många förfrågningar från både barn och vuxna som vill börja rida.
– Det blir som en liten fristad eftersom vi har kunnat hålla igång hela tiden under corona, säger verksamhetschef Maria Hake.

ANNONS
|

Den har egentligen ökat i flera år, listan på antalet personer som vill börja rida. Men under coronapandemin har man märkt att många vill rida mer.

– Vi haft rätt stor efterfrågan det senaste året på att öka sin ridning. Fler vill rida två dagar i veckan. Många ser detta som sin enda aktivitet. Barnen har inte så mycket att göra, man åker inte bort på samma sätt som innan. Kölistan har inte minskat, snarare ökat något det här året, säger Maria Hake.

Klubben har 180 personer som står i kö i nuläget vilket ger en kötid på minst ett år. Men Stora Höga ridklubb är inte ensamma om att ha långa kötider.

ANNONS

– Jag tror att för andra klubbar har det nästan ökat mer det sista året, vad jag har förstått. Jag har pratat med flera som sagt att de hade jättelång kö nu.

LÄS MER:Stenungsunds RK planerar för traditionellt ridläger

Stora Höga ridklubb har 280 uppsittningar i veckan på 20 ridskolehästar och är i samma storlek som Stenungsunds ridklubb. Folk kommer ändå från Göteborg, Lilla Edet, Tjörn, Orust, Ljungskile och Kungälv för att rida i Stora Höga.

– Man vet ju att det finns ridskolor på alla de orterna men ändå åker de hit till oss. Det är jätteroligt. Men därför är det tråkigt att säga ”tyvärr, det är ett års kö”, säger Maria Hake.

Några ströplatser finns dock, men då måste man ha lite mer ridvana. Det är i nybörjargrupperna det är mest kö, även i vuxengrupperna.

– För vuxna har efterfrågan ökat mer. Man har nog känt att det varit skönt att komma ut och göra något socialt, trots det här året som varit, eller som fortfarande är. Vi är ju utomhus, även om vi har coronaanpassat väldigt mycket.

Bland annat har klubben fått stänga sitt café, stänga klubbhuset, ställa in alla tävlingar och alla extra aktiviteter. Stallkul, som är klubbens fritids efter skolan, har tillfälligt fått ställas in.

– Det som vi tappat mycket är att hänga i stallet och umgås, det sociala. Men att man ändå kunnat rida sin lektion och vara med hästarna tror jag har betytt jättemycket. Man mår ju så bra när man får vara med djur. Sedan har det också varit tufft ekonomiskt, men vi är ändå otroligt glada att vi kunnat hålla igång överhuvudtaget, säger Maria Hake.

Snart hoppas hon att verksamheten ska återgå till det normala. Eller något som är relativt normalt i alla fall.

– Det känns som en ljusning nu, dels går vi åt rätt årstid med ännu mera utomhus, och dels med alla vaccinationer. Förhoppningsvis kan vi till hösten gå tillbaka till mer normala rutiner och aktiviteter.

ANNONS