Nu är de på plats, de nya laddarstationerna i Henån. Orust Kretsloppsakademi Thomas Ivarsson, ordförande i akademin och Lars Carlsson i samma akademi laddar sina arbetsfordon medan Claes Hultman passar på att ladda sin Tesla. Foto Erika Olofsson
Nu är de på plats, de nya laddarstationerna i Henån. Orust Kretsloppsakademi Thomas Ivarsson, ordförande i akademin och Lars Carlsson i samma akademi laddar sina arbetsfordon medan Claes Hultman passar på att ladda sin Tesla. Foto Erika Olofsson Bild: -

En snabbladdare har blivit fem

Orust fick för fem år sedan Bohusläns första snabbladdare för bilar. I dag finns det fem snabbladdare och ett drygt 30-tal övriga laddplatser i kommunen.

ANNONS
|

Då sattes Bohusläns första snabbladdare för bilar upp på Orust. I dag finns det snabbladdare i alla delar av kommunen.

– Vi har fem snabbladdare i dag, i Henån, Ellös, Svanesund, Varekil och i Mollösund. Dessutom är det så att det på flera laddstationer finns möjlighet att ladda upp till fem fordon per gång, säger Thomas Ivarsson, ordförande i Orust Kretsloppsakademi.

Orust utsågs nyligen till en av Sveriges bästa elbilskommuner. Laddguldet är en tävling som bland annat Fortum står bakom. Det är andra året i rad som priset delas ut. Lerum utsågs till bästa laddarkommun, men Orust och Göteborg delade på tävlingens fjärde plats. I tävlingen tas det hänsyn till volymer, fordon och om det finns laddningsplatser i kommunal regi eller i privat regi. Även tillväxten av elbilar och laddningsinfrastruktur ingår i tävlingskritierierna.

ANNONS

– Vi är så stolta över nominering till Laddguldet 2018 och att dessutom få en pallplats. Det är ärorikt och ett bevis på att vi är på rätt väg med vår satsning på elbilar. Orust är snabbladdartätast i landet, sett till antalet kommuninnevånare.

Thomas kör själv elbil, en av uppskattningsvis 60 elbilar som finns i kommunen. Till de elbilar som har sin hemadress Orust tillkommer en rad hyrbilar.

– Ju bättre infrastruktur vi får desto fler kan välja elbil. Det kommer hela tiden nya elbilar. Kommunen kör elbilar och elcykel. Många av våra sommargäster kör elbil och uppskattar att det är så enkelt att ladda sina bilar på Orust.

Förutom snabbladdarna finns det en rad laddplatser där det går att ladda sin bil med kabel, Stillingsöns Handel, hos Thomas Ivarsson vid Häröds gård och Slussens Pensionat är tre av de dryga 30 laddplatser, elbilsladdning och vanliga uttag, i kommunen. En elbilsladdare vid Mossholmens Marina på Tjörn och sex inom Stenungsunds kommun finns enligt uppladdning.nu.

– Det finns till och med en laddstation för elbåtar. Den finns vid Hällevik Yacht Club där det går att ladda sin båt, inte med snabbladdare, men med stickkontakt. Vi kommer jobba mer med laddningsplatser för elbåtar och ser över möjligheter i bland annat Mollösund och Slussen.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS