Efter två lugna somrar – oro för ökade stölder av båtmotorer

Efter två relativt lugna år med få stölder av båtmotorer är polisen orolig för att antalet stölder kommer att öka. Polisen ger nu tips på hur man bäst förbereder sig ifall tjuven är framme och förklarar varför stölderna tros öka.

ANNONS
|

Under coranapandemin, där många svenskar valde att hemestra (semestra på hemmaplan), blev det populärt att köpa en egen båt.

Det ökade trycket på försäljningen, länder som hade lockdowns, samt stopp i fabrikstillverkning till följd av pandemin är några skäl till att det blev brist på båtmotorer. Dessutom är det en stor brist på halvledare även inom båtbranschen.

– Det finns inga reservmotorer. Därför är det viktigare än någonsin att hålla koll på sina grejer, säger Thomas Andersson, polis inom båtsamverkan Väst.

Finns inga motorer till salu

Den globala bristen på halvledare gör att det är svårt att tillverka samt reparera båtmotorer. Flera halvledare behövs för att motorn ska fungera.

ANNONS

– Men den stora grejen är att det inte finns några båtmotorer att sälja. Jag har pratat med flera marinföretag som säger samma sak. Och om det kommer motorer så går de oftast till nya båtar som ska säljas, säger Thomas Andersson.

Däremot har antalet stölder av båtmotorer minskat under 2020 och 2021. Detta till följd av pandemin och skärpta gränskontroller, menar Thomas Andersson.

De senaste fem åren har antalet anmälda stölder av båtmotorer i polisregion Väst minskat drastiskt, med ungefär 62 procent.

Antal anmälda stölder av båtmotorer i polisregion Väst 2017–2021

2021: 287 anmälningar

2020: 313 anmälningar

2019: 455 anmälningar

2018: 616 anmälningar

2017: 736 anmälningar

Statistik: BRÅ

Nu när coronarestriktionerna är borta finns en oro att stölderna ska öka igen. Inte enbart på grund av att gränskontrollerna inte är lika tuffa längre, utan också för att man har blivit trygg med att det varit två lugna somrar i rad.

Flera sätt att förhindra stöld

Om man har otur och tjuven är framme finns flera olika sätt att underlätta att hitta motorn igen.

– Vi har något som heter båtkortet. Har man det har man räddat allt. Då kan poliser i hela EU hitta stulna båtmotorer, säger Thomas Andersson, polis på båtsamverkan Väst.

Båtkortet är ett dokument där man skriver in uppgifter om sin båt och dess motor. Skrovnummer och motornummer är mycket viktiga för polisen att ha ifall något skulle bli stulet.

Den fjärde maj åkte ett stort lastbilsekipage genom Sverige med stulna båtmotorer som polisen i Rumänien hittat vid ett större tillslag. 25 motorer av totalt 48 motorer som den rumänska polisen hittade kunde identifieras och föras till Stockholm.

– De är från 2020 och bakåt. När en båtägare ska försäkra båten behöver man inte uppge motornumret. Jag vet inte varför båtägare inte använder sig av båtkortet, säger Thomas Andersson.

Databas för Schengenländer

Därför har polisen utvecklat det ”Lilla båtkortet”. Där behöver man som båtägare enbart fylla i de uppgifter som är nödvändiga om man gör en polisanmälan.

Informationen kan användas av SIS – Schengen information system. Det är en databas för Schengenländer som används för att bland annat hitta stöldgods, efterlysta personer och som ett spaningshjälpmedel.

Många motorer kommer dock tillbaka eller hittas genom att folk sätter olika sorters sändare på dem.

Flera stölder av misstänkt liga i november

Även om de anmälda båtmotorstölderna minskat varnade polisen så sent som i november för att en stöldliga då misstänktes operera på Västkusten. Detta sedan flera stölder av dyra båtmotorer i 100 000-150 000-kronorsklassen anmälts från bland annat Tjörn, Marstrand och Göteborgsregionen.

– Det har därefter varit relativt lugnt, men natten mellan 26 och 27 april stals ytterligare en dyr båtmotor på klassiskt manér där man klippt loss denna vid Mossholmens marina, berättar Lars Wahlin, förundersökningsledare vid polisen i Södra Fyrbodal.

LÄS MER:Båtmotor stulen på marina – kameror ska gås igenom

– Tyvärr befarar även jag att den här typen av stölder nu kan komma att öka, vilket ju är djupt tragiskt. Detta då det för båtägaren både kan vara svårt att få ut en skälig ersättning för motorn på sin försäkring, men också att man faktiskt riskerar att få sin båtsommar förstörd, då det inte finns några ersättningsmotorer att få tag på.

LÄS MER:Ny båtmotorstöld på Tjörn anmäld – polis söker vittnen

LÄS MER:Bröt sig in på varvet – jagades med hundar

ANNONS