Här på ladugårdstaken ska det inom kort monteras 120 solcellspaneler som ska ge Ottestala gård cirka 29 000 kilowattimmar per är, nästan halv elförbrukningen. Foto: Dag Fransson
Här på ladugårdstaken ska det inom kort monteras 120 solcellspaneler som ska ge Ottestala gård cirka 29 000 kilowattimmar per är, nästan halv elförbrukningen. Foto: Dag Fransson Bild: -

Bosse satsar på solenergi

Åtta av tio lantbrukare som vill investera i förnybar energi väljer solen. En av dem är Bosse Olsson på Ottestala gård på Orust. – Bra att både tjäna pengar och gör en insats för miljön, säger han.

ANNONS
|

Trots den senaste sommarens extrema torka har Sveriges bönder kvar viljan att nyinvestera på lång sikt. Och i fossilfri energi.

En färsk undersökning från LRF, Lantbrukarnas riksförbund, ger klart besked: Det är solenergi som gäller när det ska investeras i förnybart.

– Det är glädjande att lantbruket gör en bred omställning mot hållbara energilösningar, säger Palle Borgström, förbundsordförande i LRF.

En som tänker exakt i de banor som får LRF-basen Borgström att dra på smilbanden är Bosse Olsson, köttbonde på Ottestala gård i Myckleby på Orust. För egen del har har redan bestämt sig för att satsa på solenergi.

120 solcellspaneler är redan beställda och senast den 19 juni ska de vara på plats på ladugårdstaken och i drift.

ANNONS

Olsson är dock aningen förvånad att så många som åtta av tio lantbrukare vill satsa på solenergi.

– Jag är lite förvånad, men samtidigt resonerar nog många precis som jag själv. Att ställa om till solenergi är ett relativt enkelt sätt att vara klimatsmart och samtidigt få ned energikostnaderna. Det är exempelvis mer omständigt och i nuläget ganska dyrt att ändra drivmedel till fordonsparken, säger han.

Bosse Olsson är med i Kaprifolkött och har nu över vintern 116 praktfulla nötdjur stallade i ladugården och varje år föds ett fyrtiotal kalvar.

Ett normalår förbrukar gården runt 65 000 kilowattimmar el.

– Tiden får utvisa hur mycket jag kan tjäna på att satsa på solpaneler. Men den anläggning jag ska installera ska ge ungefär 29 000 kWh, säger Olsson.

30 procent bidrag

Totalt ska 120 solcellspaneler monteras på taken på Bosse Olssons ladugårdsbyggnader. Omfånget beräknas till 198 kvadratmeter.

Finansieringen då? Jo, Bosse Olsson räknar med att pytsa in 450 000 kronor ur egen, eller rättare sagt lantbruksrörelsens, ficka.

– Sedan bidrar Boverket med 30 procent av investeringen, säger han.

Olsson kalkylerar med att tjäna in investeringen i solcellspaneler på cirka sju år.

Normalt återbetalar sig en satsning på solenergi snabbare än när den görs inom ramen för en rörelse, till exempel ett lantbruk.

– Vi räknar med att återbetalningstiden för en villa är runt tio år, säger Lars Carlsson i Orust Kretsloppsakademi.

Det är Carlsson och hans firma som ska utföra det praktiska arbetet med att i vår montera solcellspanelerna på Ottestala gård.

– De flesta panelerna tillverkas i Asien och den hårda konkurrensen gör att de blir allt billigare. Problemet för oss nu är att det är svårt att hitta hantverkare som har behörighet att installera solcellspanelerna, säger Lars Carlsson.

Dag Fransson

ANNONS