Bella Johansson, Reidar Johansson och hans dotter Frida Johansson ifrågasätter varför Orust kommun inte sökt pengar från statens fördelning av habiliteringsersättning. Foto Erika Olofsson
Bella Johansson, Reidar Johansson och hans dotter Frida Johansson ifrågasätter varför Orust kommun inte sökt pengar från statens fördelning av habiliteringsersättning. Foto Erika Olofsson Bild: -

Blir utan pengar - kommunen sökte inte

Orust kommun valde att inte söka de statliga pengar som regeringen avsatt till habiliteringsersättning. De anställda inom LSS har därmed gått minste om ett lönetillskott om tusen kronor per månad.

ANNONS
|

Orust kommun har valt att inte söka pengar till stimulansbidrag som regeringen avsatt. Statsbidraget som har fördelats omfattar 350 miljoner kronor och ska gå till kommuner som ska höja en låg dagpenning eller införa en dagpenning, för dem som deltar i daglig verksamhet inom LSS, det kallas för habiliteringsersättning. Detta upprör Reidar Johansson, ledamot i kommunala handikapprådet.

– Orust kommun har inte ens sökt. En halv miljon kronor kunde kommunen söka, men de har inte sökt en krona. Kungälv sökte 1,9 miljoner kronor, men fick 5,7 miljoner då de fick ta del av de pengar som andra kommuner inte ville ha, säger Reidar Johansson vars dotter Frida har en plats inom servicegruppen på Henåns skola.

ANNONS

Frida liksom henens kompis Bella Johansson får en habiliteringsersättning i dag på knappt 40 kronor per dag, förutom den pension de har. Habiliteringsersättning är en ersättning som ges till personer som deltar i daglig verksamhet. Ersättningsformen är frivillig för kommuner att betala ut, men cirka 88 procent av Sveriges kommuner har en habiliteringsersättning.

Bella arbetar fyra dagar i veckan på Ateljé Emma. Hon trivs otroligt bra på sitt jobb där hon helst arbetar med att göra tändrullar av tidningspapper och stearin. I fem års tid har Bella haft samma arbetsplats. För arbetet hon gör får hon cirka 160 kronor i veckan.

– Det är jätteroligt på jobbet, personalen är toppen och vi är ett gott gäng som jobbar här, men lönen är inte så stor.

Reidars dotter Frida tillhör servicegruppen vid Henåns skola. Hon står i kafét där hon brer smörgåsar som elever kan köpa men hon är även med och tömmer papperskorgar och kopiera till lärarna. Reidar understryker att Frida trivs mer än väl med sina arbetsuppgifter.

– Det är inte arbetet det är fel på utan det faktum att Orust kommun berövar dessa arbetstagare på en extra lön. De har gått minste om en tusenlapp per månad bara för att kommunens tjänstemän inte bemödade sig att söka pengarna.

Reidar är starkt kritisk till tjänstemännens agerande.

– Även om det var ett tillfälligt bidrag kunde pengarna blivit en guldkant i vardagen, de kunde gått till en resa eller nya kläder.

Catharina Bråkenhielm (S) ordförande i utskottet för omsorg, kan bekräfta att tjänstemännen inte sökt det riktade bidraget.

– Detta skedde innan jag tillträdde som ordförande men jag har fått till mig att det inte söktes pengar bara för att bidraget endast skulle gälla under ett års tid och kanske skulle komma att sänkas efter det.  

Bråkenhielm är kritisk till hur tjänstemännen hanterat frågan.

– Det här gör mig arg och besviken. Detta är en solklar politisk fråga. Det skulle varit ett politiskt beslut kring detta, inte ett tjänstemannabeslut.

– De här tjejerna och killarna gör ett bra jobb för en liten peng och det finns inget som säger att det skulle behöva sänkas kommande år. Regeringen tillsatte dessa pengarna för att visa att de här är en viktig grupp som är väl värda sin lön.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS