Linda-Maria Hermansson (C) är förvånad över att daglig verksamhet inte ska ligga i det nya LSS-boendet. Bo Pettersson (S) menar att det finns en alternativ lösning. Foto: Arkiv/Stenungsunds kommun
Linda-Maria Hermansson (C) är förvånad över att daglig verksamhet inte ska ligga i det nya LSS-boendet. Bo Pettersson (S) menar att det finns en alternativ lösning. Foto: Arkiv/Stenungsunds kommun Bild: Annika Sahlin

1,4 miljoner mer för nytt LSS-boende

Kommunen beslutade för ett år sedan att bygga sju lägenheter med daglig verksamhet i Svenshögen. Nu har behoven ändrats och prislappen höjts med 1,4 miljoner kronor. Trots att det ska innehålla en lägenhet mindre än planerat.

ANNONS
|

För drygt ett år sedan beslutade politikerna att äga ja till ett nytt LSS-boende med plats för daglig verksamhet. Byggnationen har inte påbörjats än och nu framkommer att behovet har förändrats. Avsikten är nu att istället för sju lägenheter med daglig verksamhet, ett så kallat Bodaboende, ska huset ha sex lägenheter.

Det var just varianten med ett Bodaboende som var det positiva med att lägga det i Svenshögen, utanför centralorten, menar Linda-Maria Hermansson (C), oppositionsråd, Stenungsunds kommun.

–  Tanken var först att bygga om Tvetenskolan, men huset är inte lämpligt för det, därför beslutade vi att bygga nytt och modernt i Svenshögen istället. Beslutet var att det skulle vara ett Bodaboende för personer med stora svårigheter. Nu säger förvaltningen att de personerna som var tänkta att bo där inte är aktuella längre. Och det är klart att eftersom bygget försenas så måste vi ordna andra lösningar för de som från början var tänkta att bo där.

ANNONS

Ursprungsplanen var att bygga sex lägenheter i huvudbyggnaden och en satellitlägenhet.

Frågan om Svenshögens LSS-boende har nu gått tillbaka till politikerna som tog upp frågan vid kommunstyrelsens möte tidigare i veckan. Vid beslutet i maj förra året beräknades kostnaden till 20,6 miljoner. Prislappen är reviderad till 22 miljoner kronor. Orsaken till det förklaras med ändrade behov och högre byggpriser.

– Nu blir det ett helt vanligt LSS-boende utan daglig verksamhet. Varför lade vi det i Svenshögen då? Nu måste de ju köra de boende till Stenungsund för sin dagliga verksamhet. Och samtidigt diskuteras nu om vi måste bygga ett Bodaboende inne i Stenungsund istället. Du ska veta att vi har haft mycket diskussioner i Personal och ekonomiutskottet om det här, säger Linda-Maria Hermansson.

Bo Pettersson menar att det finns alternativa lösningar för att få till en daglig verksamhet i Svenshögen och att byggnationen måste revideras för att passa de som nu ett år senare är aktuella för ett boende.

– Allt bygger på vilka boende vi har räknat med ska dit. Man har ett antal namngivna personer och då får vi se på vad har de för behov och det fungerar inte med Bodaboende. Man får se till varje individ. Förvaltningen får också titta på om vi kan ha någon form av daglig verksamhet typ mini-livsbutik där. Men en sådan drift ligger en bit utanför den kommunala kompetensen. Vi får också titta på om vi kan ha intraprenad som driftsform, men att få igång själva bygget hastar i första läget. Då kan det säkert gå att komplettera med det här efteråt, säger Bo Pettersson (S), kommunalråd Stenungsunds kommun.

Den reviderade planen för LSS-boendet ska beslutas av kommunfullmäktige senare i juni.

Annika Sahlin Ottosson

annika.sahlin@lokaltidningensto.se

ANNONS