Folkhälsopristagare 2020, Nils-Erik Borgström ordförande för Flatö kyrkas vänner, kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S), Lena Kjellman ordförande för Föreningen Flatön, kommunens folkhälsostrateg Anna Sandberg och Knut Torbentsson, ordförande i Malö-Flatö Hembygdsförening vid utdelningsceremonin i veckan. Foto Erika Olofsson
Folkhälsopristagare 2020, Nils-Erik Borgström ordförande för Flatö kyrkas vänner, kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S), Lena Kjellman ordförande för Föreningen Flatön, kommunens folkhälsostrateg Anna Sandberg och Knut Torbentsson, ordförande i Malö-Flatö Hembygdsförening vid utdelningsceremonin i veckan. Foto Erika Olofsson Bild: -

Tre föreningar på Flatön delar på folkhälsopriset

Kulturaktiviteter, målarcirklar, midsommarfirande med framförallt är de en plats för gemenskap. Tre föreningar på Flatön får dela på årets folkhälsopris.

ANNONS
|

Det känns nästan som att Flatön är lite offside. Det framhöll Knut Thorbentsson, ordförande i Malö-Flatö Hembygdsförening, då årets Folkhälsopris delades ut under torsdagskvällen.

– Nu har Orust visat att de vet att vi finns och att de sett allt arbete vi gör. Vi får synas och märkas och får uppskattning för det arbete vi är stolta för att göra.

Malö-Flatö Hembygdsförening är en av tre föreningar som fått kommunens folkhälsopris för 2020. De delar på priset och summan 10 000 kronor med föreningarna Flatö kyrkas vänner och även med Föreningen Flatön. Det kom in tio nomineringar till årets folkhälsopris. Folkhälsorådet som är den instans som utser pristagarna valde att uppmärksamma de tre föreningarna tillsammans, föreningar som i mångt och mycket samarbetar kring vad som händer och sker på Flatön och Malö.

ANNONS

– Föreningarna får dela på prissumman och hitta på något gemensamt eller något var för sig för prissumman, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S) som fick äran att tillsammans med folkhälostreteg Anna Sandberg dela ut priset.

De tre föreningarna samarbetar i mycket men har ändå sina egna hjärtefrågor. Föreningen Flatön har verksamhet i Flatö skola och arbetar för att alla som bor på de tre öarna, Malö, Flatö och Ängö ska ha det bra. Föreningen anordnar varje år en påskaktiviteter, midsommarfirande, loppis och auktion men även en Flatömässa. Under hösten och vintern driver föreningen många olika studiecirklar i den gamla skolan.

– Det lyser i skolan nästan varje kväll, säger Lena Kjellman, som är driven ordförande för föreningen.

Intill skolan finns den lilla charmiga Flatö kyrka där Flatö kyrkas vänner regelbundet ordnar med olika typer av musikframträdanden och konserter. Föreningen arbetar även tillsammans med pastoratet för att underhålla den lilla kyrkan.

Flatö-Malö Hembygdsförening håller till i den gamla skolan där det nu är skolmuseum. Här har öbarn sedan 1871 i tre-fyra generationer lärt sig läsa, skriva och räkna. Fortfarande står skolbänkar med griffeltavlor kvar på sin plats, planscher och kartor hänger på väggarna. I museet har också samlats bruksföremål från sjöfart, hem och hushåll.

Alla tre föreningar arbetar för kulturen, ett arbete som kommunalrådet lyfte upp som är bra både för den fysiska och den psykiska hälsan.

– Många av arrangemangen föreningarna har riktar sig till en större deltagarkrets än endast öborna och det i sig bidrar till en ökad hälsa för många.

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

 

 

ANNONS