Tavlorna anger tätt, men det är ett måste för annars får de inte plats, enligt Sune Johansson som tillsammans med brodern Ingemar har Gullholmens konstmuseum. Foto privat
Tavlorna anger tätt, men det är ett måste för annars får de inte plats, enligt Sune Johansson som tillsammans med brodern Ingemar har Gullholmens konstmuseum. Foto privat Bild: Erika Olofsson

Sune öppnar för ytterligare en konstsommar

I sommar tar damerna plats på Gullholmen. Sune Johansson öppnar har öppnat upp sitt konstmuseum för sommaren och här står damerna i fokus.

ANNONS
|

I år tar damerna lite extra plats i museet på Gullholmen. Carin Tham, Agnes Cleve och Märta Taube samt Karin Parrow Taube får plats bland Karl Wilhelmsson, Albin Amelin och de andra herrarna som hänger på väggarna i Gullholmens enda konstmuseum.

– Det ligger ju lite i tiden att framhålla kvinnorna. Sedan är de värda all uppmärksamhet. Det är fantastiskt duktiga konstnärer som jag valt att lyfta fram lite extra i år, säger Sune Johansson som driver konstmuseet tillsammans med sin bror Ingemar.

Sune fick Orust kommuns kulturpristagare 2014 för sitt arbete med att bevara, utveckla och informera om öns kulturskatter. Hans passion för konst väcktes redan i tonåren. 55 år har han samlat på konst men inte vilken konst som helst. Det är konstnärerna med koppling till hans barndomsö Gullholmen.

ANNONS

– Det har blivit min specialitet att samla på konstnärerna som tillhörde Gullholmen-kolonin men även de som var verksamma i mellersta Bohuslän. Konstnärerna sökte sig till Gullholmen för att hitta det speciella ljuset, ungefär som andra sökte sig till Skagern i Danmark.

Gullholmen var på 1850-talet en plats för konstnärerna. De började hyra in sig hos lokalbefolkningen, betalade ofta hyran med en tavla. Hit kom även målargruppen från Käringön som hyrde in sig i Bulls pensionat för att måla på Gullholmen.

Sune har samlat på konst i nästan hela sitt liv. Hans yngre bror Ingemar ha smittats av Sunes passion för konst och samlar även han. Tillsammans har de byggt upp ett konstmuseum på den lilla ön i väster som är så välbesökt att Sune måste ha stängt en dag i veckan för att hinna andas.

– Vi har öppet varje dag utom måndagar. Då åker jag och frugan från ön. Vi måste få komma bort en stund. Vi är 75 personer som bor här året om, men under sommaren är det 6000 som bor på Käringön och Gullholmen. Det är folk från hela landet som kommer hit och alla vill se konst.

Sune njuter då han får berätta för besökarna i konstmuseet om alla konstnärer. Här finns Albin Amelin, Evert Taube, Edvin Ollers men även Carl Wilhelmsson och Karl Nordström är representerade. Motiven är hämtade i huvudsak från sjöss, varje tavla har en historia och den är ofta knuten till Gullholmen.

– När jag stänger konstmuseet går jag över bron bort till Skepparhuset som min hustru Ann sköter om på dagarna. Där håller vi öppet ytterligare en timme.  Det är roligt att hålla på, som pensionär har jag mer tid till detta nu.

Varje sommar ordnar Sune en specialutställning, i år är det kvinnorna som tar plats. Konstmuseet har tre hallar, i den permanenta hallen visas mycket av Sunes samlingar. Men här finns även glaskonst och andra föremål som hör ihop med den period där konstnärerna var verksamma på Gullholmen. Det finns galjonsfigurer och kuttermodeller.

Sunes samling är imponerande men han är inte nöjd. Ständigt är han på jakt efter ny konst.

– Internet är fantastiskt. Här kan jag leta över hela Europa efter konst. Det är ett riktigt detektivarbete men ett fantastiskt roligt sådant.

Sune håller museet öppet fram till 25 augusti. Efter det är det bokade visningar som gäller. Sune visar året om, till och med på nyårsafton.

– Det har hänt mer än en gång, att jag får påringning att öppna och visa konsten. Är jag hemma så går jag dit, det är så roligt att få prata om alla tavlor och konstnärer.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS