Ölet som är en hyllning till Stillingsön

Det är ett riktigt hantverk att brygga öl. Att få till bärnstensfärgat, klart öl med en härlig krona av skum kräver kunskap. På Stillingsön bubblar det nu i en källare, här bryggs lokalt öl i ett microbryggeri.

ANNONS
|

Det började med en middag grannar emellan. Dana och Drazen Kendes satt och diskuterade med sina grannar Annika och Lars-Åke Larsson om att göra något för bygden. Diskussionen kom att glida in på ämnet öl och vin.

– Våra diskussioner blev alltmer konkreta. Vi enades om att vi ville göra något roligt, hylla bygden, med en egen öl vars namn skulle bli StillingsÖL, säger Dana Kendes.

Idén kunde stannat vid just en idé, men så blev det inte. Istället tog de tag i det hela, och anmälde sig till en bryggerikurs i Skåne för att sätta sig in ölbryggandets konster.

ANNONS

– Ingen av oss kunde något om bryggeri. Vi visste inte hur vi skulle börja men vi visste vad vi ville göra. Lars-Åke var solklar med att den första ölen skulle bli en ljus lager. Det gjorde vi också, men i efterhand har vi fått till oss att det är vanligare att börja med en IPA, det är svårt att få till en bra lager utan kunskap, säger Drazen Kendes.

Det köptes in två jästankar som fick bli grunden i produktionen. Sats efter sats med öl bryggdes. Bryggarna smakade sig fram, kompisar fick smaka och komma med förslag på förändringar.

– Det tog ett par vändor innan vi fick till det som vi önskade, säger Drazen Kendes.

Ölen ska stå i fyra veckor och jäsa, sedan lagras i stora fat. Från vatten, jäst, malt och humle tar det sex veckor innan ölen är klar och kan tappas upp på flaskor.

– Tar det slut så är det slut, vi utför ett hantverk som måste få ta sin tid.

Två år efter den där middagen har Stillingsöns Bryggeri nu tagit fram tre ölsorter. Den ljusa lagern som Lars-Åke ville ha finns, men även en brown Ale och en IPA. Ölsorterna kommer att finnas hos ett lokalt pensionat i sommar.

Det har även tagits fram två sorteras suröl, en med äpplen och en med hallon och blåbär. Bären, de har plockats på Stillingsön. Folkölen som bryggeriet tagit fram för var man, finns endast att få tag på i den lokala matvaruaffären.

– Det är så lokalproducerat som det kan bli. Bryggeriet är i vår källare och affären är en kilometer bort, säger Lars-Åke.

Det krävs tillstånd för livsmedelsproduktion för att driva bryggeri, något som verksamheten självklart har. Annika och Lars-Åkes källare har byggts om för att passa ändamålet, det är noga att det är rätt temperatur och luftfuktighet i bryggeriet, hygienen är också oerhört viktig.

Det som bubblar i källaren är färskt hantverksöl. Kapaciteten är just nu 2500 liter per år, en mängd som gör att det lilla bryggeriet kan kallas microbryggeri.

– Vi är en pygmé bland microbryggerierna men vi hoppas att kunna utöka sakteliga. Vår vision är att ge alla möjligheten att stilla sin törst med en StillingsÖL, säger Dana.

Stillingsön har en historia som badort med pensionat, badhus och societetssalong. Badorten började etableras 1865, då markägaren köpte och flyttade dit Myckleby före detta prästgård. Pensionatet byggdes 1868. Ett flertal villor har sedan dess tillkommit. Nästan alla är enhetligt målade i vitt med detaljer i ockragult. Kopplingen till Stillingsön är viktig för bryggarna. På flaskornas etiketter har därför vitt och ockragult en central plats.

2021 ska bli lite av ett prövoår. Dana och Annika hymlar dock inte med att det finns utvecklingsplaner.

– Vi vill stanna på ön, det ska vara lokalt, men vi leker och trixar lite med recepten så det kanske kommer någon nyhet framöver.

ANNONS