Kulturförening ber om hjälp att rädda historiska varvet

Det gröna varvet i Kungsviken är till salu. Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv som hyr byggnaden i dag har fått möjlighet att köpa, men har inte pengarna som behövs. Nu vädjar de om hjälp att rädda kulturskatten.

ANNONS

Som en smaragd ligger varvet dikt intill hamnen. Det gröna varvet där Gösta Johansson en gång drev sin verksamhet. Sedan 16 år tillbaka hyr Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv byggnaden och vill bevara kunskapen om den gamla båtbyggartekniken. Varvet har de hyrt av en släkting till Gösta, något som alla parter har varit nöjda med.

– Vi fick nyligen reda på att varvet är till salu. Föreningen har tidigare lyft frågan om att få köpa byggnaden, men då har det inte varit aktuellt. Nu vill ägaren plötsligt sälja och vi har som förening fått frågan om att få köpa, säger Justus Hultgren, ordförande i föreningen.

ANNONS

För föreningen råder nu bråda tider. De har fram till 1 september på sig att få fram köpeskillingen på ett par miljoner kronor. Pengar som den lilla föreningen inte har i dag.

Exploatera det attraktiva läget

– Vi vet inte vad som händer efter 1 september. Läggs varvet ut till allmän försäljning eller kan vi få förlängd frist att få fram pengarna? Ägaren är positiv till vår verksamhet vilket känns skönt.

LÄS MER:Johan Olséns plan för Kungsviken kan stoppas

Föreningen hade nyligen årsmöte och alla medlemmar är rörande ense om att de vill rädda varvet. Farhågor finns att varvet säljs till någon utomstående som ser möjligheten att exploatera det attraktiva läget i hamnområdet, istället för att bevara den unika varvsmiljön i varvet.

LÄS MER:Plan för fritidsboende i Kungsviken tar ett varv till

– Det här måste vi rädda, men frågan är hur vi ska kunna finansiera det hela? säger Anders Åhman, aktiv i föreningen.

Levande museum

Kulturföreningen har nu gått ut till sina medlemmar med en vädjan om hjälp, både ekonomisk hjälp men även hjälp att få fram idéer hur varvet ska kunna räddas och vidareutvecklas. För det är just det kulturföreningen vill, utveckla varvet till ett levande museum.

– Det är konstigt att Orust som har en sådan lång båtbyggartradition inte har ett båtvarv. Vi har lyft detta med kommunen och de är positiva till idén men det finns inga pengar. Gösta Johanssons varv skulle kunna bli ett museum, vi skulle kunna utveckla hela Kungsviken med fokus på båtbyggeri och båtbyggartradition, säger Dan Nilsson.

LÄS MER:Båtbyggaren som för hantverkskunnandet vidare till nästa generation

Föreningen vill utveckla varvet, skapa ett levande museum med aktiviteter, utställningsmontrar och de vill visa upp hur ett gammalt båtbyggeri såg ut förr. Det mesta i Göstas varv är bevarat som det var då han var aktiv på 1950-talet.

Justus Hultgren är ordförande för kulturföreningen Gösta Johanssons varv i Kungsviken.
Justus Hultgren är ordförande för kulturföreningen Gösta Johanssons varv i Kungsviken. Bild: Erika Olofsson

Pengar behövs till köpeskillingen. Kontakter har knutits både med bank och föreningar, bland annat Föreningen Kungsviken och Västkustens Träbåtsförening där ett gott samarbete finns. Justus Hultgren har sökt upp olika stiftelser och fonder i hopp om att få bidrag.

– Vi kan få bidrag till drift, men inte till inköp av lokalen. Vi har bara augusti månad på oss att få fram pengarna, det vet jag inte om vi klarar, säger Justus Hultgren.

Vädjar om hjälp

Tankegångarna hos föreningens medlemmar är många, förslag på hur pengarna ska skramlas fram lika många. Kurser i båtbyggeri, starta upp Göstas gamla såg och uthyrning av lokal har diskuterats, men för det krävs fler aktiva medlemmar.

Justus slår ut med händerna, lite uppgivet

– Föreningen måste få fram pengar på något sätt men det är så ont om tid. Vi har gjort ett inlägg på sociala medier där vi önskar ekonomiskt stöd men frågan är om vi hinner få in alla pengar som behövs. Om vi inte får det, vad händer då med varvet?

Gösta Johansson var uppvuxen i Kungsviken och hans far, farbror och farfar bedrev också varvsverksamhet här. Redan i unga år fick Gösta börja som pyngel, springpojke, hos sin far Julius och sin farbror Henrik. Till en början fick han främst hjälpa till med småsaker, men efterhand fick han större och större ansvar. 1947 startade Gösta Johansson en egen rörelse i Kungsviken. Varvet målades grönt, då Gösta inte tyckte att hans varv skulle se ut som en ladugård.

Vid Gösta Johanssons varv eller Kungsvikens Jakt- och Motorbåtsvarv som varvet ursprungligen hette, byggdes mest jullar och snipor på mellan 20 - 32 fot. Men också andra båtar beställdes vid varvet och på 1950 - 1960-talen byggdes mycket motorbåtar framför allt till fiskare, som Gösta uppskattade att ha och göra med. Arbetsstyrkan höll sig vid denna tid på 5-6 man med extrafolk vår och höst.

Gösta gick i pension och byggde klart återstående beställningar. Vilket avslutades 1979 - 1980 då tillsammans med ett par lärlingar som hjälptes åt med ytterligare två båtar, 23 fots "Gösta jullar", med Gösta som mentor. 1984 sjösatte Gösta sin sista båt. Gösta gick bort 1993.

Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv bildades 2005 med syfte att bevara den unika varvsmiljön och de båtbyggartraditioner den representerar. Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv vill att, genom dokumentation och praktiskt arbete låta hantverkskunskapen aktivt leva vidare. Göstas varv med sin hela varvsmiljö där både byggnader, slip och brygga finns bevarade är en viktig länk för att förstå det historiska arvet. Varvet är även en arbetsplats och dessutom visas äldre båtar byggda på varvet av Gösta, hans far Julius, farbror Henrik och farfar Alfred. Det är den totala miljön som är unik och som föreningen vill bevara.

ANNONS