Stenungsundsbon Marie Nilsson omvaldes i december enhälligt till förbundsordförande för IF Metall och har nu suttit fyra år på posten.
Stenungsundsbon Marie Nilsson omvaldes i december enhälligt till förbundsordförande för IF Metall och har nu suttit fyra år på posten. Bild: Bea Tigerhielm

Efter den turbulenta tiden – Facktoppen ser fram emot att träffa medlemmarna

Fyra år har gått sedan Stenungsundsbon Marie Nilsson i maj 2017 blev vald till första kvinnliga förbundsordförande för fackförbundet IF Metall. Det har varit en både lärorik och omtumlande resa säger hon själv om tiden, som det senaste året förstås också kommit att präglats stort av den pågående pandemin.

ANNONS

Det började som för så många andra med den turbulenta tiden när coronan spred sig lavinartat över världen och WHO den 11 mars 2020 deklarerade att pandemin nu var ett faktum.

– Vi var då mitt inne i sluttampen av årets avtalsförhandling som skulle vara klar i slutet av månaden. Men med bara några veckor kvar förstod vi ju ganska så snart att det aldrig skulle gå, utan beslutade att skjuta fram förhandlingarna till hösten, vilket ju i sig var ganska dramatiskt eftersom det inte hänt sedan andra världskriget, säger Marie Nilsson.

Konflikt med LO

När avtalsförhandlingarna sedan skulle återupptas i oktober small det igen när smittspridningen tog fart igen i en andra våg. Därtill uppstod nya problem sedan IF Metall hamnade i konflikt med LO efter att i december tillsammans med Kommunal, PTK och Svenskt Näringsliv skrivit under uppgörelsen om en ny arbetsrätt.

ANNONS

– Det var ett väldigt pressat läge, även om jag själv känner mig stolt över att vi fick till det där avtalet, som jag till skillnad mot kritikerna anser kommer att gynna många av våra medlemmar. I synnerhet de som är mitt i livet genom reformen, om den går igenom, får rätt att plugga och vidareutbilda sig med 80 procent kvar av lönen.

Det är därför med spänning Marie Nilsson nu inväntar regeringens tre utredningar som gjorts för att se hur innehållet i den så kallade las-överenskommelsen ska kunna bli lagförslag. Utredningarna förväntas bli klara inom några veckor, därefter ska själva lagförslaget tas fram för beslut i riksdagen vid årsskiftet för ett eventuellt införande av de nya reglerna på arbetsmarknaden vid halvårsskiftet 2022.

Lärorikt och roligt

I övrigt beskriver Marie Nilsson tiden som förbundsordförande som både lärorik och rolig.

– Jag tycker framför allt att jag fick en bra start när jag tillträdde 2017, då riksavtalshandlingarna som hålls var tredje år just var avslutade och jag därmed kunde fokusera mer framåt på nästa förhandlingsrunda och under tiden lära känna mina motparter bättre, samt åka runt och träffa våra medlemmar på olika arbetsplatser.

– För även om jag arbetat fackligt tidigare i många år lokalt i Stenungsund så var ju det här en helt ny värld att lära känna, då vårt förbund också har medlemmar som jobbar inom helt skilda branscher som täcker allt från petrokemi, gruv- och läkemedelsindustri till glasblåseri.

Vill inte göra skillnad

När Marie Nilsson i maj 2017 intervjuades av Lokaltidningen STO efter att blivit vald till förbundets första kvinnliga ordförande svarade hon att hon inte ville göra skillnad på manligt och kvinnligt ledarskap, utan att hon hoppades att hennes ledarskap mer skulle märkas av hur hon är som person.

Känner du likadant i dag eller har du stött på några hinder på vägen?

– Nej, jag tycker nog fortfarande att det är så och kan inte påminna mig några tillfällen eller situationer där jag skulle blivit behandlad annorlunda för att jag är kvinna. Visst, det har väl hänt att det fällts någon dum kommentar någon gång, men i det stora hela tycker jag verkligen att vi alla i förbundet strävar framåt mot gemensam sak för det som är viktigt för oss och alla våra medlemmar, oavsett kön.

Vad är den viktigaste frågan för dig just nu på dagordningen?

– Förutom att jag ser fram emot att komma vidare med att få till stånd en ny arbetsmarknadslagstiftning så är det helt klart den stora frågan att klimatanpassa svensk industri och hitta nya produktionssätt som kan göra att vi både kan exportera svenska produkter, men också teknik. Detta eftersom industrin trots allt står för en tredjedel av alla utsläpp och det är viktigt att vi står rustade för framtiden och samtidigt då också kan sätta Sverige på kartan.

– Sedan ser jag otroligt mycket fram emot att vi förhoppningsvis snart kan öppna upp samhället lite mer i takt med att allt fler som får möjlighet och vill kan vaccinera sig. Jag saknar väldigt mycket att kunna resa runt och träffa medlemmar på olika arbetsplatser i Sverige, men även att träffa internationella fackförbundskolleger, vilket förhoppningsvis nu blir av i augusti då en träff med nordiska kolleger är inplanerad i Danmark.

Marie Nilsson

Ålder: 57 år.

Familj: Sambon Ulf och tvillingdöttrarna Rebecka och Emilia, 27 år.

Bor: Pendlar mellan villan i Stenungsund och övernattningslägenhet i Stockholm. ”Jag ser det som att jag kombinerar de bästa av två världar med lugnet i Stenungsund och det utbud som finns att tillgå i storstaden, i alla fall under normala omständigheter”.

Aktuell som: Fyra år på toppen som förbundsordförande för fackföreningen IF Metall. Omvaldes i december 2020 av en enhällig kongress till posten.

Om det förnyade förtroendet: Det känns förstås fantastiskt och även lite coolt. Att bli vald en gång är ju stort redan det, men att bli vald två gånger är ju inte helt givet, så jag tackar verkligen för det förtroende jag fått.

Intressen: Båtliv, film, böcker, poddar och god mat.

ANNONS