Elever hittade penselkrabba i Svanesund

Penselkrabban har kommit till Orust. Det första fyndet på Orust, av den invasiva arten gjorde en grupp elever vid Ängås skola, som fiskade upp krabban vid badplatsen i samhället.

ANNONS
|

För första gången har en penselkrabba hittats i vattnet utanför Orust. Den lilla krabban såg ut att vara alldeles ofarlig där den låg i spannen. Letade efter lite mat i en mussla som eleverna lagt i spannen. Men så harmlös är inte penselkrabban. Det är en invasiv art, en art som inte önskas i vattnet här.

– Det var bra att vi hittade den nu när de visar sig finnas här. Det har gjorts fynd i Stenungsund tidigare så jag blev inte så förvånad att vi hittade en här, men det visar även på hur snabbt de sprider sig, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium.

ANNONS

Penselkrabban och blåskrabban var två arter som Björn hade hoppats att inte hitta i Svanesund. De båda är invasiva arter som kan konkurrera ut de vanliga strandkrabbor som vanligtvis finns i vattnen utanför Orust.

– Invasiva arter är arter som har kommit hit, många gånger med oss människor, till exempel från akvarier eller med ballastvatten, alltså från vatten som finns i tankarna på fartyg. Problemet med invasiva arter är att de kan tränga undan de ursprungliga arterna.

Penselkrabban och blåskrabban är flitiga på att fortplanta sig. En hona kan bära på 50 000 ägg, berättade Björn Källström för den grupp med femteklassare som gjorde fyndet vid badplatsen.

– Trivs den här krabban kan den fortplanta sig upp till fem gånger per säsong. Strandkrabban, som den kan konkurrera med, kan bara fortplanta sig en gång per säsong.

De invasiva arterna, som penselkrabban, längs vår kust blir allt fler. Men hur stor är deras utbredning och hur de påverkar havsmiljön är något forskarna vill veta mer om. De har i skolprojektet ”Nya arter” tagit hjälp av tusen elever och lärare från skolor på Orust, Tjörn, Stenungsund, Kungälv och Uddevalla. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter främmande arter i havet längs västkusten. Med på plats finns marinbiologer och forskare som berättar mer om invasiva arter och visar hur man kan fånga dem.

Uppdelade i grupper fick eleverna från Ängås skola leta fynd i vattnet. Utrustade med långa metspö kantade de badbryggan i jakt på den svartmunnad smörbulten. Någon sådan hittades lyckligtvis inte men väl ett par vanliga smörbultar som inte alls är farliga, utan en naturlig del av havsmiljön.

– Det japanska jätteostronet är en invasiv art men något vi har lärt oss att ta hand om. De serveras i dag ofta på restaurang. Det bästa vore om vi kan lära oss äta även den svartmunnade smörbulten, för den kommer annars ta över allt i vattnet. Fiskar du i Göteborgs hamninlopp är det nästan bara den svartmunnade smörbulten du får upp.

Vad ska man då göra om det nappar en svartmunnad smörbult på kroken eller om en penselkrabba nappar på betet?

– Släpp inte ner i vattnet igen utan ring oss så kommer vi och hämtar. Den krabba vi hittade här i dag kommer vi ta med oss till vårt laboratorium för att DNA-bestämma.

Erika Olofsson

0303-72 82 29

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS