Bilden är en arkivbild.
Bilden är en arkivbild. Bild: Susanne hjalber

Till kommunstyrelsen med anledning av industrins ”märke”

Skillnaden i årets utfall på 3,0 procent för lärare i Stenungsunds kommun och märket på 4,1 procent 2023, behöver hanteras och vi måste påbörja den hanteringen redan i år. Kommunen behöver ta hänsyn till märket på samma sätt som arbetsmarknaden i övrigt. Det skriver Stefan Nilsson & Emma Ramhult, ordförande för Sveriges Lärare Stenungsund till kommunstyrelsen med anledning av industrins ”märke”.

ANNONS
|

Fredagen 31 mars sattes märket på den svenska arbetsmarknaden för 2023 och 2024. Ett historiskt högt märke – 7,4 procent på två år.

Skillnaden i årets utfall på 3,0 procent för lärare i Stenungsunds kommun och märket på 4,1 procent 2023, behöver hanteras och vi måste påbörja den hanteringen redan i år. Kommunen behöver ta hänsyn till märket på samma sätt som arbetsmarknaden i övrigt. Lärarna här i Stenungsund kommer att ifrågasätta att arbetsgivaren genom detta sänker deras relativlöneläge på ett mycket bekymmersamt sätt.

Märket ska vara normerande för hela arbetsmarknaden. Avtal utan fastställt lägsta garanterat utfall – så kallade sifferlösa avtal – ska inte lokalt tas till intäkt för att kunna lägga sig långt under arbetsmarknadens norm. En arbetsgivare som låter lärare ”betala” för en annan grupps löneavtal, som väljer att ”inte ha råd” eller anse att någon annan borde betala löneökningarna till deras anställda, tar heller inte sitt ansvar för den svenska modellen!

ANNONS

Vi kan inte acceptera en relativ lönesänkning för lärare jämfört med andra grupper. Det vore ett tydligt avsteg från den långsiktiga strategin för den uppvärdering som HÖK 21 betonar och skadar förtroendet för kommunen som avtalspart. Avtalet bygger på en samsyn om att lärarlönerna måste uppvärderas, för skolans och samhällets skull. Lärare är ett bristyrke. Kommunen kan inte välja att betala mindre till lärarnas löner och samtidigt påstå sig arbeta för en bättre kompetensförsörjning.

Även arbetskraft köps till ”marknadspris”. Om andra gruppers löner i kommunen, och på arbetsmarknaden i övrigt, stiger och kommunen låter lärarna stå tillbaka kommer på kort sikt kommunen förmodligen att få svårare att rekrytera och behålla lärare. På längre sikt kommer färre blivande studenter välja läraryrket och fler lärare lämna yrket för branscher med högre löneläge. Vi i Sveriges Lärare ser fram mot snara och nödvändiga samtal om åtgärder under 2023 och budget 2024.

Stefan Nilsson & Emma Ramhult. Ordförande, Sveriges Lärare Stenungsund

ANNONS