Replik på insändaren: ”Barn diskrimineras i skolmatsalen” (30/1):
Enligt Livsmedelsverket bör man inte äta mer än 500 gram rött kött, alltså kött från däggdjur, per vecka. Just för att en överkonsumtion av kött innebär en ökad risk för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
En studie, gjord 2020 på Northwestern University i Chicago tyder på att man ska äta ännu mindre kött än så. Studien säger att mer än en portion av rött kött, fågel och processat kött per vecka ökar risken för samma sjukdomar. (https://news.northwestern.edu/stories/2020/02/meat-isnt-good-for-you/)
Detta innebär att även om man bortser från etiska-, privatekonomiska- och ekologiska perspektiv, ser vi att barn i skolan, såsom hemma, mår bättre av att äta mindre kött än vad många barn och föräldrar tror.
På skolmaten.se kan man se att alla kommunala skolor i Stenungsund serverar kött, förutom fisk, två dagar i veckan. Det betyder att även om barnen endast äter vegetarisk mat hemma får de ändå i sig mer kött än vad som rekommenderas av den nämnda studien från Chicago. Men man kan förmoda att barn som äter kött i skolan även gör det hemma. Med andra ord överskrider många barn sannolikt även Livsmedelsverkets rekommendationer.
Politiker som begränsar mängden kött tar sitt ansvar för barnens hälsa, eftersom det bevisligen förlänger mångas liv. Kanske borde föräldrar vara glada över detta?
Johannes Ölmunger, studerande åk. 9