Replik på insändaren ”Vi blir vad vi äter” (28/5):
Tack Börje Berntsson för att du tog dig tid att besvara min insändare "Skapa en gemensam framtid för allt liv med växtbaserad skolmat".
Du skriver att jag föreslår salladsmenyer i skolan. Det stämmer inte. Jag vill ersätta klimatskadliga animalier med proteinrika baljväxter. Nötkött orsakar nämligen 40 gånger mer växthusgaser än bönor, enligt Mat-klimat-listan från SLU.
Baljväxter är också bra för den biologiska mångfalden. I Amazonas lever hela 10 procent av världens arter. Men Amazonas eldas nu upp i en rasande fart för att bli betesmarker och foderodlingar av soja, bland annat till svenska lantbruksdjur.
Baljväxter är även bra ur ett hälsoperspektiv eftersom spridning av pandemier har en stark koppling till djurindustrin. “Om alla människor blev vegetarianer eller veganer skulle risken för pandemier vara oändligt mycket mindre”, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, till tidskriften Anlib. Nya virus sprids nämligen till människan från vilda djur via lantbruksdjuren och antibiotikaresistenta bakterier göds av djurindustrins enorma användning av antibiotika.
Skolköken bör därför erbjuda nyttig, god och härligt färgglad växtbaserad mat som standard.
Jonas Norberg
LÄS MER:Vi blir vad vi äter!