Om politikerna verkligen hade brytt sig om barnens hälsa då hade dom serverat fullvärdiga måltider med, förutom grönsaker, fisk eller kött dvs. animaliskt protein alla dagar i veckan.
Det som driver skolmenyernas sammansättning är i första hand pengar.
Det är nämligen mycket billigare med t.ex. bönor från Kina och ultraprocessade soyaproteiner från t.ex Brasilen eller USA än att köpa närproducerat svenskt kött.
Det andra som driver skolmenyernas sammansättning är klimatångest.
Det är en grov missuppfattning att mat skulle vara en förorening för klimatet.
Alla livsmedel är i grunden kolföreningar, oavsett om dom är animaliska eller vegetariska. Bägge ingår i kolets kretslopp, förutsättningen för allt liv på jorden.
Meriterad forskning av bland andra professor Ann-Sofie Sandberg vid avdelningen för Livsmedelsvetenskap, Chalmers, visar att den ångestframkallde vegobubblan är på väg att spricka.
“Våra kroppar har nämligen svårt att ta upp mineraler, främst järn och zink, från de växtbaserade rätterna. Speciellt när de inte kombineras med kött.”
“...att dryga ut maten med cellulosa för tankarna till en sorts modernt barkbröd. Och när köttet ersätts, till och med till växande barn, med alternativ som till största delen består av äggvita och andra förtjockningsmedel, då har klimathetsen gått för långt. Vi ska värna vår miljö och göra allt för att motverka klimatförändringarna, men det får inte vara på bekostnad av hälsan hos en uppväxande generation.”
Vegetariska rätter är näringsfattiga och saknar grundläggande vitaminer och mineraler. (Källhänvisning: www.landlantbruk.se/serverar-vi-vara-barn-modernt-barkbrod)
Börje Berntsson
LÄS MER:Den hållbara skolmaten är den som är älskad – och uppäten