Bild: Arkivbild

Att ett sittande kommunalråd polisanmäler en ledamot ur oppositionen är unikt i Sverige

Som statsvetare ser jag här en farlig utveckling när kommunalråd polisanmäler oppositionen för vad man uppfattar som brottsligt, skriver Martin Telinius.

ANNONS

Svar på insändaren Taskigt bemötande hör inte hemma här.

Skillnaden mellan det privata och det politiska är alltid en svår fråga. När Olof Lundberg polisanmäler Hans Häggkvist för hets mot folkgrupp så säger han att detta görs som privatperson. Inlägget i tidningen gör dock gällande redan i ingressen att det är kommunalrådet som gör polisanmälan.

Att ett sittande kommunalråd polisanmäler en ledamot ur oppositionen är unikt i Sverige. Det tyder på att kommunikationen och den ömsesidiga respekt som brukar finnas mellan olika partier inte fungerar i Stenungsunds kommun.

Det kan alltid hetta till i olika debatter. Detta är normalt och en del av vår levande demokrati. I det senaste mötet i KF som jag såg via länk var detta mycket tydligt. Delar av oppositionen munhöggs ganska friskt, men att kalla stämningen för hotfull är att ta i. Det var dock en fråga som rörde upp mångas känslor och då inte bara förtroendevalda i kommunen. Det ligger på samtliga förtroendevalda att respektera de regler man har i debatten, både opposition och styrande partier.

ANNONS

Hets mot folkgrupp hör inte hemma i något samhälle. Var än rasism och främlingsfientlighet dyker upp har vi alla ett kollektivt ansvar att säga ifrån.

Dock är det oerhört viktigt att varken medborgare eller förtroendevalda inte avkunnar dom innan rättsväsendet gjort den prövning av fallet som anstår ett demokratiskt samhälle.

Om man anser att ett brott begåtts så skall självfallet detta anmälas. Nu blir det dock en kritisk fråga. Är det lämpligt att göra detta som sittande kommunalråd?

Som statsvetare ser jag här en farlig utveckling när kommunalråd polisanmäler oppositionen för vad man uppfattar som brottsligt.

Det är en sak att anmäla om hets mot folkgrupp. Att Häggkvist skulle uppträtt hotfullt på mötet och att då kalla det för ett hot mot demokratin i en känsloladdad fråga som berör många av våra invånare blir därmed rätt absurt. Lundberg menar att han måste göra en markering. Är en polisanmälan rätt väg att gå då? Borde man inte ta den diskussionen i partigrupperna?

Martin Telinius, statsvetare

ANNONS