Miljöinspektören Linda Börjesson kontaktade i början av veckan Lyresunds trävaruhandel och Västra Orusts Energi för att få hjälp att flytta den runt 200 kilo tunga sälen. Detta för vidare transport till Stockholm under onsdagen. Foto: Olle Nilsson
Miljöinspektören Linda Börjesson kontaktade i början av veckan Lyresunds trävaruhandel och Västra Orusts Energi för att få hjälp att flytta den runt 200 kilo tunga sälen. Detta för vidare transport till Stockholm under onsdagen. Foto: Olle Nilsson Bild: -

Döda sälen tros vara ovanlig art – skickas till Stockholm

Den döda säl som i förra veckan påträffades på stranden vid Lyrön ska skickas vidare till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Detta för vidare undersökning, eftersom man tror att det kan röra sig om en dräktig atlantisk gråsälshona, ett relativt ovanligt fynd i Bohuslän.

ANNONS
|

Det var i fredags som Lars Hermanson upptäckte den döda sälen på stranden i Tångesund när han var ute och paddlade. Han tog då en bild som han la ut på en lokal Facebooksida och anmälde därefter även sitt fynd till Naturhistoriska museet, som gärna vill ha in liknande rapporter för att förbättra sina vetenskapliga samlingar.

Läs mer: Hittade död säl på Lyr – rapporteras till Naturhistoriska

I måndags fick Lars Hermanson ett telefonsamtal från Naturhistoriska museet som berättade att de beslutat att skicka sälen vidare till Stockholm för vidare undersökning. Detta eftersom man tror att det kan röra sig om en dräktig atlantisk gråsälshona, ett relativt ovanligt upptäckt i Bohuslän.

ANNONS

– Av bilderna att döma, som vi fått oss tillsända av miljöinspektören Linda Börjesson i Orust kommun, handlar det om en ganska stor säl som är nästan två meter lång, säger Linnea Cervin, förste forskningsassistent och projektanställd vid sälgruppen vid Naturhistoriska riksmuseet.

Dräktig hona

– Av det vi hittills kunnat se utifrån bilderna misstänker vi också att det handlar om en dräktig atlantisk gråsälshona, som kommit på besök till Västkusten, berättar hon vidare.

Detta är enligt Linnea Cervin relativt ovanligt och därför högintressant för museets forskning.

– Det förekommer dock då och då och enligt min kollega Anna Roos, som är verksamhetsledare för forskning och analysgruppen, har vi tre sådana inrapporterade händelser i år, säger Linnea Cervin.

Ska obduceras

Tanken är nu att sälen ska transporteras vidare till Stockholm för vidare undersökning redan under torsdagen.

– Vi ska då obducera den och undersöka alla organ för att även försöka säkerställa ålder. Vi kommer också att ta dna-prov, säger Linnea Cervin.

Lars Hermanson, som gjorde fyndet, tycker att det ska bli spännande att följa vad man kommer fram till.

– Jag hade faktiskt en misstanke redan när jag hittade den om att det kunde röra sig om en gråsäl, eftersom den var så pass stor och huvudet såg lite annorlunda ut än på en knubbsäl, säger han.

– I söndags var jag därför själv i Slottskogen för att kolla på sälarna där och jämföra. Jag tyckte inte riktigt att de såg likadana ut som på den säl jag hittade, men det klart, den sälens huvud var ju deformerat också.

Många behjälpliga

Linda Börjesson, miljöinspektör i Orust kommun, hade under onsdagsmorgonen in i det sista ett sjå med att paketera sälen inför avfärden till Stockholm senare under dagen.

– Vi på miljöenheten har tidigare i veckan fått hjälp av både Lyresunds trävaruhandel och Västra Orusts Energi, som lånat ut en lastpall och hjälpt till att bärga den runt 200 kilo tunga sälen, berättar hon.

– Sedan har jag själv funderat fram och tillbaka hur jag ska kunna paketera den innan Naturhistoriska kommer för att hämta den. Men så kom jag på att jag kanske kunde fråga begravningsbyrån i Varekil om hjälp, så nu ska jag dit och hämta en liksäck innan transporten kommer klockan 13. Jag skulle verkligen vilja tacka alla som hjälpt till, det har varit ett otroligt engagemang från samtliga inblandade, fortsätter Linda Börjesson.

Camilla Moestedt

camilla.moestedt@otv.se

ANNONS